# A reduction 20% in the price of sugar enable a purchaser to get 4 kg more of Rs .80. The origional price of 1kg of sugar?.

If the original price of sugar is Rs "p" per kg, then the given information can be written in equation form as   80/(p(1-.20)) - 80/p = 4 Multiplying by p/4, we get   80/(4(.80)) - 80/4 = p   25 - 20 = p   5 = p The original price of sugar was Rs 5 per kg
Check   At the original price, the purchaser could get   80/5 = 16 kg.   At the reduced price of Rs 4 per kg, the purchaser could get   80/4 = 20 kg   The purchaser is able to buy 20 - 16 = 4 kg more at the reduced price.
thanked the writer.
Let the original price of a kilogram of sugar be Rs. X

Now the new (reduced) price of sugar is x - (20/100)x = x - (x/5) = Rs. 4x/5 per kg.

At the original price a purchaser can purchase (80/x) kg of sugar for Rs.80.

At the new price, in Rs. 80 the purchaser can buy 80/(4x/5) = (100/x) kg sugar.

=> 100/x - 80/x = 4
=> 20/x = 5
=>x = 4.

Therefore the original price of sugar is Rs. 4 per kg.
thanked the writer.
Oddman commented
Somehow (100 - 80)/x = 4 became 20/x = 5. Oops. Fix the math and we are in agreement.
Atul Chhotray commented
Absolutely, thats a blunder. Somehow a lot of silly mistakes r happening with my math. Thumbs up for Oddman who helps us all!